Zin en onzin over kruiden en het leven


God schiep de wereld, de Zon schiep Kamille

25-12-2014 15:15

                                                                                                        

God schiep de wereld, de Zon schiep Kamille (in samenwerking met Moeder Aarde)

Zoals ieder weldenkend mens ondertussen wel weet , schiep God de Aarde en het Universum en alles wat leeft. En dat allemaal in 6 dagen tijd.  Van al dat harde werken was God behoorlijk moe geworden en omdat hij ook een 7-daagse week geschapen had, besloot hij de 7de dag tot rustdag uit te roepen. Lekker uitslapen en nietsdoen, heeeeeerlijk !!! Hij was er echt aan toe.

’s Ochtends vroeg echter, op een nogal onchristelijk tijdstip, werd God ruw wakker geschud: er werd hard op zijn voordeur gebonkt.  In eerst instantie probeerde hij het geluid te negeren. Helaas voor hem bleef het gebonk maar doorgaan. Flink chagrijnig, ondanks het gefluit van de door hem geschapen vogels, liep hij naar de deur.

Met een ruk deed hij de deur open voor de ongewenste bezoeker, met de bedoeling die eens flink zijn of haar vet te geven. Hij kreeg er de kans niet  voor : “Zeg, God, waar zijn de bloemen ? En de kleuren ? “, schreeuwde de Zon die dus voor de deur stond. God wreef de slaap uit zijn ogen en keek de Zon aan ( God kan dat zonder zijn ogen te beschadigen).

“Net geschapen en dan al zoveel praatjes ?!”, mopperde God uit z’n hum. “Als jij denkt dat je het beter kan, doe het dan. Ik ga slapen”. Hij knalde de deur met een smak weer dicht. Verbouwereerd bleef de Zon staan. Even later beende ze met een grote glimlach op haar gezicht weg....

Al mopperend ging God terug naar zijn bed: “Ik had nooit licht moeten schapen, waar was ik met mijn gedachten, hoe haalt ze het in haar hoofd om mij te bekritiseren, nou ze gaat haar gang maar, bah”. En zo ging hij nog een tijdje door.  De slaap kon hij echter niet meer vatten, hoe hard hij het ook probeerde. Hij bleef maar malen…

De Zon ondertussen, had het prima naar haar zin, ze straalde. Ze ging meteen aan de slag,  had energie voor 10. Zij zou de boel eens wat opfleuren- en kleuren.  Eerlijk was eerlijk, God had veel werk verricht in die 6 dagen, maar gevoel voor kleur had hij niet. Alles was grijs en grauw en je kon merken dat hij het op het laatst allemaal maar een beetje afgeraffeld had, dat de vermoeidheid hem parten had gespeeld. Als je alleen maar naar die mensen keek die hij geschapen had; die zagen er nogal ongezond uit, wasachtig bleek. Een tintje zou hen niet misstaan. Ze had het nog niet gedacht of “hups”,  Adam & Eva hadden een licht getinte huidskleur, een zonovergoten, gezonde teint. En ze merkten het niet eens, gingen gewoon door waar ze mee bezig waren.

De Zon wreef zich vergenoegd in haar handen. Gras zwart ? Nee, “groen” dacht de Zon. En voila…Ze veranderde de kleuren, en fleurde de wereld op.

“Wat doe je ?”, klonk opeens een stem.  De Zon schrok. “Oeps”, treurig keek ze naar het zwartgeblakerde bloempje voor haar. Ze keek om zich heen maar zag niemand. “Wie is daar? “, vroeg ze.  “Noem mij maar Moeder Aarde”, zei de stem weer. “Sorry van je bloem, maar wat ben je precies aan het doen?”  De Zon legde uit dat zij kleur en fleur in de wereld wilde brengen omdat zij zwart, grijs en bruin een beetje eentonig vond. “Geweldig idee !!”, vond Moeder Aarde. Zij keek om zich heen en zag dat de Zon al flink bezig was geweest, ze had talent. “Luister eens”, sprak Moeder Aarde tot de Zon, “omdat jij zo goed bezig bent, wil ik jou en alle toekomstige bewoners van mij, een cadeau geven. Alles wat uit mijn aarde groeit en bloeit, zal in meer of minder mate geneeskrachtig zijn. Het bloemetje waar je mee bezig was, voordat ik je stoorde bijvoorbeeld…”  “Die is tot as vergaan”, mompelde de Zon. “Okay, dat bloemetje iets verderop dan, die met die witte bloemblaadjes en dat gouden hartje. Om te beginnen geef ik díe heel veel geneeskracht mee. Dit plantje is heel bijzonder en voor een heleboel pijntjes en kwaaltjes te gebruiken en daar heb jij, beste Zon, aan meegewerkt.  De Zon werd donkerrood van plezier. De witte bloemblaadjes vouwden zich naar beneden. Verwonderd keek de Zon toe. Snel plukte ze het bloempje en rende, onder het luid schreeuwen van “Dank je wel!!”, naar de woning van God.

God ondertussen, zat er helemaal doorheen. Hij had knallende koppijn, buikpijn en zat onder de uitslag van de zenuwen. De Zon zou zijn mooie schepping helemaal verpesten en dan ? Dan kon hij weer opnieuw beginnen. Hij en zijn grote mond ook…Op dat moment werd er weer op zijn deur gebonkt. “God doe open!”, hoorde hij de Zon schreeuwen. “Daar heb je ’t al”, dacht hij somber en liep naar de deur. Hij deed op en daar stond de Zon, stralend van plezier. Ze keek naar God en schrok. “Wat is er met jou aan de hand, gaat het niet goed, je ziet er niet uit ! Kijk eens wat ik hier heb, mooi hè. Helemaal zelf gekleurd, kijk eens hoe mooi ik alles gemaakt heb. En Moeder Aarde heeft als beloning alles wat groeit en bloeit geneeskracht gegeven. Ook dit bloempje….wat is er nou waarom zeg je niks?” “Hoofdpijn, buikpijn”, kreunde God en plofte neer. De Zon keek naar het bloempje dat ze meegenomen had en kordaat besloot ze die meteen eens uit te proberen. Ze maakte een kop sterke thee van het bloempje en daarna een maceraat (koud getrokken olie met kruid, verwarmd door, jawel, de zon). “Hier, drink dit maar eens op, dan voel je je zo weer beter”, zei ze vriendelijk. Daarna smeerde ze de olie op de geïrriteerde plekken.

Langzaam voelde God dat zijn hoofdpijn verdween en ook zijn buikpijn. Hij ontspande en voelde zich een stuk rustiger. De uitslag werd minder…God voelde zich weer helemaal happy, zelfs een beetje slaperig.  Hij rekte zich uit, stond op en keek naar buiten. Hij had zich zorgen om niets gemaakt, bekende hij zichzelf beschaamd. De Zon had de boel echt flink opgefleurd en daarna had ze hem ook nog geholpen met dat bloempje. Een echt wonderbloempje.  Hij draaide zich om naar de Zon. “Je hebt geweldig goed je best gedaan, mijn complimenten. En je hebt mij ook weer beter gemaakt. Ik ben jou erg dankbaar. Hoe werkt dat bloempje en hoe heet dat bloempje eigenlijk ?”, vroeg hij. “Hoezo?” vroeg de Zon. “Het werkt, wat moet je nog meer weten dan ?” “Nou”, zei God, “je moet toch weten hoe zoiets werkt, waarom het werkt, inhoudsstoffen en dergelijke zijn belangrijk om te weten. Een naam is ook wel makkelijk, zo weet je met welke bloem of plant of wat dan ook je te maken hebt. Als ik kijk naar Adam & Eva, hoe creatief en inventief zij zijn. Ze hadden meteen een naam voor elkaar, hoefden ze nog geen seconde over te denken”. De Zon trok een zuur gezicht. Over Gods schouder keek zij naar buiten. Zij zag hoe Adam Eva een kontje gaf en haar een boom in hielp. Een slang schoot weg tussen de takken. Donkere wolken pakten zich samen boven de horizon. “Tijd om op te stappen”, dacht de Zon. Ze gaf God een schouderklopje :”Inderdaad, jouw mensen zijn erg inventief”, zei ze “Zij vinden vast wel een naam voor dit bijzondere bloempje . En ook de inhoudsstoffen worden vast nog wel ontdekt.* Ik ga slapen, welterusten 

 

 

 

*Noot van de auteur (ik dus): De mens heeft inderdaad een naam voor dit bloempje en bijzondere kruid gevonden Matricaria recutita (Echte Kamille) . Ook de inhoudsstoffen zijn uitgebreid onderzocht en in heel veel boeken beschreven. De brede werking van Kamille is wereldwijd bekend en wetenschappelijk bewezen (dit laatste voor diegenen die daar speciale waarde aan hechten). En wat er met Adam en Eva gebeurd is, mag gevoeglijk bekend zijn.

 

 

 

 

Simpele recepten met Kamille

Verkouden, last van verstopte holtes?  Ren niet meteen naar de huisarts voor een antibiotica kuur….doe wat kamillebloempjes in een kom (handjevol), giet er kokend water op, hang een handdoek over je hoofd, buig je over de kom en stoom zo gedurende een minuut of 10 de boel weer schoon.

Hoofdpijn, buikpijn, gespannen?  Zet een kopje kamillethee, al dan niet met honing.

Uitslag, licht eczeem?  Maak maceraat. Maceraat is koud getrokken olie van een bloem of plant. In dit geval Kamille. Pluk flink wat droge kamillebloempjes (niet als het net geregend heeft of de dauw er nog op staat), doe deze in een pot. Doe er (olijf)olie over heen. Zorg ervoor dat de Kamille goed onder de olie staat. Laat deze olie zo’n 6 weken trekken op een zonnige plaats. Iedere dag even schudden of roeren. Deze olie kun je trouwens ook au-bain-marie maken. Dat wil zeggen doe de olie met de kamille in een pan .Zet deze pan weer in een pan met water en warm deze, gedurende een week of  2, dagelijks ongeveer een uurtje op. Niet laten koken ! Daarna zeven en in een schone pot of fles doen.

 

Toch nog enkele inhoudsstoffen (de belangrijkste)

-Etherische olie

-Bisalobol (tegen krampen)

-Cumarine (licht verdovend)

-Salicylzuur (pijnstillend, koortsverlagend)

-Looistoffen

-Slijmstoffen 

                                                                             © Mary-Ann Vermeulen

—————

Terug